Bine ai venit la școală! – Concurs

 

Update pentru câștigătoare: Laura și Ștefania, v-am trimis marți dimineața mailuri pe adresele folosite în comentarii, vă rog să verificați să nu se fi rătăcit prin Spam.

Am nevoie de următoarele informații ca să trec la decorat și să trimit conul:
– dacă e pentru fetiță sau băiat
– dacă se doresc motive anume, din cele dragi copilului
– numele copilului
– adresa unde să fie trimis conul (va fi trimis prin curier, așa că am nevoie de nume, adresa, nr. de tel.)

Aștept informațiile până luni (1 august) dimineață la adresa de mail contact@decobrico.ro.  După aceea, conurile decorate vor fi oferite pe pagina de facebook a decobrico – https://www.facebook.com/decobrico.ro/ .

Vă mulțumesc, aștept un semn de viață! :)

Știu, lumea se bucură acum de vacanță, însă prima zi de școală va veni oricum și zic să nu o așteptăm cu mâinile goale! De aceea, am o poveste și un concurs pentru bobocii care anul acesta vor începe școala!

Nu știu cum a fost la alții, dar eu când eram copil și se apropia clasa 1, auzeam în jurul meu numai “lasă că începi tu școala…” ,”gata, începi școala, s-a terminat cu joaca!” încât am fost chiar speriată de prima zi de școală și în loc să am impresia că încep un drum nou, mă simțeam doar foarte tristă că am ajuns aici. :)) Am ajuns să îmi placă la școală până la urmă nu datorită adulților și încurajărilor lor, ci în ciuda lor!

De aceea mă bucură foarte mult modul în care se începe școala în Germania și mă bucur că și Ilinca, deși a început clasa 1 în România, a avut parte de o zi festivă și de conul școlar tradițional (mulțumită oamenilor extraordinari de la Școala Germană Hermann Oberth).  Acum e rândul lui Tudor să devină școlar și îmi place că prima zi de școală este văzută ca o sărbătoare, copiii de clasa 1 încep o zi mai târziu,  fiind întâmpinați de “seniorii” de clasa a 2-a cu flori și primind de la părinti (sau nași sau bunici), ca să marcheze cumva festiv momentul – acest con decorat, umplut cu rechizite, mici surprize și dulciuri.

schultuete

Care e povestea conului școlar? În germană (țara de unde a și pornit tradiția acestui cadou de prima zi de școală) i se spune Schultüte, în engleză e School Cone, în franceză Cornet d’ecolier iar în română l-am tradus eu (cam stângaci) Con școlar! A apărut la începutul sec. XIX (pe la 1810) în Sachsen și Thüringen, s-a răspândit destul de repede și a devenit tradiție în spațiul vorbitor de limbă germană. I s-a mai spus și Zuckertüte (pentru că inițial se umplea în special cu dulciuri).

În zilele noastre, copiii primesc de la părinți în general cadoul ăsta de început de drum și de obicei conține puține dulciuri (spre deloc) ci mai degrabă rechizite, cărți, materiale pentru școală. Conul școlar e primit fie la finalul grădiniței, ca un cadou de despărțire, fie în prima zi de școală (fie ambele variante, cum va fi la noi anul acesta).

Pentru conul de la serbarea grădiniței, am avut deja o întalnire la grădiniță, care a organizat un fel de clacă pentru părinții copiilor din anul pregătitor. Ne-au fost puse la dispozitie materialele și ajutorul educatoarelor și am trecut la treabă. Cum Tudor știe foarte clar că vrea să se facă fermier, eu am primit de la el sarcina să recreez pe con o mică fermă. Acum va primi la serbarea din 9 iulie, din partea grădiniței, conul cu ferma, dar între timp parcă ar vrea un dragon sau crocodil sau ceva – deci nu e exclus ca până în 30 august, când începe el scoala, să mai facem un con.

csm_Schultuete-Schulanfang1

 

Și acum – concursul! Cum am spus – mi se pare stângace cum am botezat eu Schultüte în română și am nevoie de ajutor! Voi cum i-ați spune? Sau vi se pare potrivit totuși Con școlar? Comentați cu încredere și cu toate versiunile care vi se pare acceptabile, chiar dacă s-au mai spus – avem timp 2 săptămâni, după care tragem la sorți 2 castigători! Actualizare: puteți comenta pentru concurs până pe 25 iulie, inclusiv!

Premii:  Am pregătite materiale pentru 2 conuri școlare, pe care le voi decora eu conform dorinței beneficiarilor (cu motive din Frozen sau Ninjago, Lego sau flori și fluturi, colorate și haioase, cu numele copiilor pe ele – numai bune să înceapă cu dreptul drumul ăsta fain care poate fi mersul la școală). După decorat, le voi trimite la timp să fie umplute de părinți pentru prima zi de școală!

csm_Schultuete-Schulanfang5

Spor și inspirație la botezat Schultüte! Vă mulțumesc!

surse poze: fanzone50.com, dpa

Comments

 1. By Stefan

  Reply

 2. By Laura

  Reply

 3. By Panescu Stefania

  Reply

  • Reply

 4. By andrei

  Reply

  • Reply

 5. Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *