Halloween again II – cum sculptezi dovlecii

Înainte să trecem la operațiunea pas cu pas, încă o observație: încearcă să te decizi asupra unui șablon înainte să cumperi dovlecii. Așa o să știi cu siguranță dacă ai nevoie de unii mai rotunzi sau mai lunguieți.
Acum, dovleci sunt, din primul articol din serie ai aflat de unde îți iei setul, ai găsit în linkurile de acolo șabloanele preferate, e timpul să ne suflecăm mânecile și să trecem la treabă. Dacă te organizezi, o să fie simplu. Dacă te ajută și copii,nu o să mai fie așa simplu dar o să fie distractiv si trebuie să te organizezi:
– mai întâi o să despici un sac de plastic care o să fie suprafața de lucru dedicată
– mai pui și niște ziare, ceva peste sac și în jurul lui (cu toată suprafața dedicată, mai bine te asiguri acum decât să cureți pe urmă suc și semnițe de dovleac)
– pregătesti 2 vase: într-unul o să pui semințele si ațele alea de le țin împreună, în altul – pulpa de dovleac pe care o vei scobi cu lopățica dedicată
– cum o să folosești pulpa la o/mai multe plăcinte, o sa speli lopățica înainte

Curățarea dovleacului:
– există tutoriale care recomandă să faci capac dovleacului nu la codiță, ci la baza lui. Eu am încercat și nu văd nici un câștig, ba dimpotrivă. Așa că recomand să faci capacul la codiță, printr-o tăietură ușor oblică, pe care nu o să o mai finisezi: ai nevoie să rămână așa, oblică, să poți pune capacul după ce ai terminat opera.

IMG_2884

– folosește-te de o lingură de plastic (ca alea pentru paste) pentru a îndepărta semințele.

– acum intră în acțiune lopățica mică cu care o să scobești bine pulpa de pe interiorul dovleacului (ai spălat-o, da?). Acum sfatul meu e să scobești bine, cât mai uniform, o să te ajute pe urmă la sculptat. Nu îți fă griji că fi coaja prea subțire, chiar așa mult nu o să poți tu scobi și coaja e oricum rezistentă.

IMG_2885Sculptatul dovleacului:

– lipește cu ceva bandă adezivă șablonul ales pe ce parte a dovleacului ți se pare mai potrivită. Cu ajutorul instrumentului cu rotiță zimțată o să poți reda cu fidelitate și cele mai mici detalii ale șablonului. În poza de mai jos, rotița folosită de mine era din plastic și mi-a fost teamă sa nu se rupă dacă apăs mai tare, tu nu o să ai grija asta, setul de pe decobrico.ro are rotiță metalică. IMG_2890

– după ce ai trasat cu rotița contururile, dă jos șablonul și alege fierăstrăiele în funcție de tăieturile pe care le ai de făcut: pentru tăieturi mai mari și relativ drepte, folosește fierăstrăul mare. Pentru tăieturi de detaliu, mai mici, mai curbate – ai încredere în fierăstrăul mic. Nu te gândi că e prea firav, e incredibil cât de stabil și precis e.

IMG_2893

– ai terminat de făcut toate tăieturile, acum vine momentul să scoti bucătile de dovleac decupate. Încearcă pe cât posibil să le scoți în exterior, în nici un caz nu le forța în interiorul dovleacului (unele tăieturi sunt făcute ușor oblic și dacă sunt bucăți mici decupate pe care încerci să le împingi în interiorul dovlecului riști să se rupă). Aici ajută-te de fierăstrăul mic si de săbiuța aia mică din set. IMG_2895

Ultimele pregătiri:

– ai îndepărtat toate bucățile de dovleac, ai mai făcut ceva retușuri, acum e vremea să protejezi cumva opera de artă, să reziste cât mai mult, indiferent de vremea capricioasă din perioada asta. Un sfat este să ungi interiorul dovleacului cu vaselină. Dacă pățești ca mine și nu ai vaselină (și nici nu știu de unde să cumpăr), atunci securizează-l cu ceară topită. Toarnă pur și simplu ceară dintr-o lumânare și rotește ușor dovleacul, ca să te asiguri ca ceara va forma un fel de cămașă interioară. Nu îți fă griji, nu se va topi când o să aprinzi lumânarea în dovleac.

– ce lumânare să folosești? Eu folosesc lumânările alea mici, pastile iar dacă am, pun tot o pastilă de-asta, dar cu LED. Una adevărată arde 4 ore, iar LED-ul cât îl ține bateria, dacă nu uit să îl opresc.

IMG_2897

Cam asta e tot! Nici nu e așa complicat, dovadă mai jos: cred că am fost gata cu cei 3 dovleci sculptați în cam o oră!

IMG_2922

 

 

Comments

  1. By Ela

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *