Brăduți din hârtie

Brăduți de felul ăsta (și încă vreo 2 modelele) împodobeau un stand la Kreativa în Wiesbaden la începutul lui noiembrie. Aproape uitasem de ei, când am văzut zilele trecute modelul con la grădinița mangustei mici. Și pentru că sunt foarte ușor de făcut am dat iama în hârtii.
braduti hartieAm adunat ce hârtii aveam prin casă și pe urmă am început experimentele:

materiale necesare

Modelul con:

– sunt cel mai ușor de făcut. Îți trebuie doar hârtie puțin mai groasă, lipici, eventual capsator și un ceva pentru fixat în vârf (glob mic, mărgică, ciucure, stea mică din hârtie etc). După cum se vede și în poză, eu am făcut brad con din hârtia mai groasă de la o sacoșă de cadouri (cel mai potrivit material), dar se lucrează foarte bine și din hârtie transparentă, plasticată. Am încercat și din hârtie de împachetat cadouri și merge, cu condiția să o pui în două (pentru siguranță eu am lipit hârtia îndoită și dacă faci la fel, ai grijă să netezești hârtia dinspre centru spre margini).

– dacă o să folosești hârtia de la o pungă de cadouri, nu trebuie decât să tai bucata pe care o să o folosești

– formezi din hârtie un con, îl prinzi cu o capsă și lipești marginile, iar pe urmă cu foarfeca decupezi baza conului

bradut con conuri

În vârful brăduțului, prinde cu pistolul orice ai pregătit pentru asta (eu am prins o steluță din coajă de copac și moșul care e de fapt lipit pe un clește ca de rufe).

– am făcut un con și din hârtia de la o pungă de cadouri. A fost destul de groasă hârtia asta așa că am improvizat pe parcurs: am prins eu conul cu o capsă, dar am și lipit marginile cu pistolul de lipit. Pentru că modelul de pe hârtie era deosebit și parcă puțin în relief mi s-a părut necesar să adaug un …finish. Și de-aia am lipit inițial la baza conului șnurul ăla împletit. După care l-am lipit de-a lungul îmbinării hârtiei: din cauză că e mai groasă, hârtia nu s-a pliat cu tot lipitul meu cum aș fi vrut și ar fi meritat un asemenea model (paisley e una din obsesiile mele în materie de pattern-uri :) ). Povestea în 2 pozeȘ :

inainte de snurcu snur

Concluzia mea: brăduțul ăsta se face imediat și în funcție de hârtia pe care o folosești poate să arate de la naiv la fabulos. :) Aveți grijă să faceți conul destul de înalt, altfel o să aveți niște brăduți burtoși care or să arate mai mult a coifuri pentru party. :)

Modelul armonică:

– aici m-am încurcat puțin în poze, așa că o să ma străduiesc să explic cât pot de clar fiecare pas.
Spre deosebire de con, la brăduțul armonică hârtia trebuie să fie subțire, ca să se poată plia ușor. Orice hârtie de împachetat cadouri sau hârtie normala A4 e ok. Îți mai trebuie lipici, ață și ac, foarfecă, un perforator și o decorație pentru vârful bradului (una cu baza mai mare decât am avut eu dacă se poate :)).

Cum îl faci:

– pliezi hârtia armonică și pe urmă o îndoi ca pentru evantai și lipești cu lipici laturile evantaiului. Apoi dai cu perforatorul o gaură la baza evantaiului, unde a fost îndoită hârtia. Treci acul cu ața prin gaura asta, după care tai marginea unde a fost îndoită hârtia. Cu o foarfecă egalezi și pliurile de hârtie de la baza bradului.  Acum o să ai un fel de tub pliat. Legi bine capetele aței de ai trecut-o prin gaură și așa dai vârf bradului.  În poze, cam așa:

hârtie pliatăperforat

bradul armonicabradul armonica

Eu am folosit o sfoară că mi se părea potrivită cu modelul hârtiei, dar are si dezavantajul că nu poți să aduni prea vine vârful bradului, după cum se vede și în poză. Aici am folosit o nucă aurită, dar foarte bine merge la modelul ăsta să pui în vârf un ciucure (bine că am învățat cum să îi fac! :) ).

Oricum, orice model alegeți să faceți, modelul hârtia si dimensiunea brăduțului or să vă ofere rezultate surprinzătoare.

colectie braduti

P.S. – altă idee pentru brăduți de hârtie gasiți și aici. Încă o confirmare că hârtia folosită face diferența. :)

Comments

  1. By Ela

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *