Halloween – episodul dovleci

Informații actualizate, de unde poți să cumperi un set complet de sculptat dovleci, precum și o colecție de șabloane pe care să le folosești pentru cei mai faini dovleci de Halloween gasești acum într-un articol nou Halloween again – I. Urmărește continuările – am devenit profesionști în sculptat dovleci și am povestit tot. :)

O să trec direct la cum și cu ce poți să sculptezi dovleci pentru Halloween anul ăsta, că nu e vreme de pierdut!

I. Prima metodă – american style

– vă trebuie evident dovleci și puțin ajutor. Pentru diverse tipare pentru sculptat dovlecii, dati click pe Pumpkin Masters si de aici vă alegeti, downloadați si tipăriți ce tipar vă inspiră mai mult.

update 1.10.12015 – vă cumpărați din timp un set complet de sculptat dovleci cu toate instrumentele necesare și 7 șabloane la alegere. Dacă șabloanele din set nu vă mulțumesc, vezi mai sus de unde poți să faci rost de mai multe modele. :)

Acum sunteți gata să treceți la treabă, dupa cum se vede în poze mai jos

dovleci– pregătiți și un vas, ceva în care să scoateți cu cât mai puține pagube conținutul dovlecilor

ustensile– scoateți capacul la dovleac – la ăsta eu am urmati instrucțiunile de pe Pumpkin Masters si l-am tăiat la baza dovleacului, după care începeți să scobiți dovleacul. De tura asta, m-am folosit de lingura asta specială, care seamănă cu o lingură pentru paste.

scobit dovleacul – pe urmă, cu lopățica mică, dar voinică din set, răzuim cât mai bine pereții dovleacului

razuim dovleacul– acum lipim foaia cu modelul pe dovleac ( alegeți modelul în funcție de forma dovleacului și vedeți cam pe ce latură a lui ar veni mai bine)

tipar– pe urmă, pentru transferul modelului, eu am folosit un fel de rotiță mică, zimțată dar puteți să faceți asta cu o scobitoare sau cu un capac de bere.

transfer tipar– după ce ați transferat  modelul pe dovleac, cu fierastrăul incepeți să tăiați urmărind conturul desenului. NU îndepărtați bucățile decupate, aveți nevoie de stabilitate până terminați de decupat tot modelul.

modelul pe dovleacdecupat cu fierăstrăulscos bucățile– bucățile de dovleac, cum vedeți în poza de mai sus, le scoateți din interios spre exterior, intervenind pe la colțuri dacă e cazul. După ce toate bucățile au fost scoase, tot cu fierăstrăul puteti să mai modelați puțin cioplind ușor oblic în interior.

primul dovleac

 

II. A doua metodă – în care am tiparele, dar nu am setul special (din care cel mai important e fierăstrăul).

Eu am ales un tipar simplu, am zis eu, în care să nu fie necesare prea multe tăieturi curbe și/sau fine, dar tot mi-a ieșit prost. Am și greșit tăietura la un moment dat, după cum o să se vadă mai jos, și deși am ales cel mai mic cuțit zimțat din casă, a mers foarte greu și stângaci cumva față de ușurința cu care dai orice formă cu fierăstrăul. Pentru scobit am folosit o lingură – dacă o să fiți nevoiți să faceți la fel, alegeți una de care să nu vă pară rău că s-a îndoit (că se va îndoi cu siguranță).

dovleac 2

scobit cu lingura

– pentru dovleacul ăsta, am decupat si desenat cu un marker modelul pe dovleac

model dovleac 2modelul desenatmodel 2 gata

III. Metoda a 3-a : nu am scule și nici modele

Desenez liber niște ochi sașii, o gură știrbă și am grijă să fie cât mai mari ca să îmi vină ușor să decupez cu cuțitul pe urmă. După cum se vede în poze, nu a ieșit deloc rău, ba chiar mie mi se pare că e cel mai fain – e drept, m-a ajutat și dovleacul ca să zic așa! :))

dovleac 3desenatdovleac 3 gata

Bonus – aveam în casă un dovleac Hokaido, pentru gătit, dar m-a luat valul și l-am transformat în arici luminos, după cum o să vedeți în pozele finale. Poze pas cu pas cu am, dar nici nu e mare filozofie: se taie dovleacul în două, se scobește, se găurește cu o șurubelniță (atâtea găuri câte beculețe aveți la instalația de Crăciun – pentru exterior, neapărat). Atenție pe ce țineți dovleacul când faceți găurile, eu mi-am zgâriat puțin masa de pe terasă. Împingeți pe urmă câte un beculeț în fiecare gaură, înghesuiți cablurile în dovleac și băgați-l în priză.

arici din dovleacdovleci Halloween

Continuarea –Halloween – episodul decorații

 

 

 

Comments

  1. By Ela

    Reply

  2. By feri

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *