Luna si stelele

sa-i vegheze visele! :)

Primul proiect de decoratii pentru camera copilului pe care il postez aici – e  primul proiect mai serios care m-a convins in 2003-2004 (cand l-am facut prima oara) ca e cazul sa admit ca m-am ales cu un nou hobby.

E simplu de facut si e sigur daca aveti grija la cateva mici chestii.

Ce materiale ne trebuie?

 •  0 placa de MDF – versiunea aia fabricata din rumegus fin, care e neteda si parca usor lucioasa pe o parte. Daca puteti, vreti sau reusiti sa il convingeti pe domnul de la debitare din magazinul de bricolaj – ii puteti da si o forma (una de norisor mi se pare cea mai potrivita).

 •  ca sa o transformam intr-o versiune …”de camera” a cerului cu stele, ne mai trebuie o instalatie de pom, un spray cu vopsea, stelute fosforescente si niste urechiuse de prins placa pe urma pe perete.

Ce facem mai departe?

 • mai intai masuram diametrul beculetelor de la instalatia de pom, ca sa alegem capul potrivit pentru bormasina
 • dam gaurile in placa dinspre fata spre spatele placii, atatea gauri cate beculete are instalatia de pom
 • la gaurit placa trebuie sa tineti cont de o singura regula – distanta dintre gauri sa nu fie mai mare decat cablul dintre 2 beculete din instalatie. Eu am uitat de pasul asta si am ramas cu vreo 2 beculete care nu au ajuns pana la  gauri  (pe care le-am mascat mai tarziu cu stelute fosforescente).
 • dupa ce am terminat de dat gaurile, pregatim suprafata pentru vopsit.

– incepeti vopsitul cu marginile placii si continuati apoi spre centru

– pentru proiectul asta, spray-ul este cel mai potrivit din 2 motive: acoperi repede cu vopsea suprafata placii si se usuca si foarte repede (pe al meu scria 35 de minute pentru uscare). Al doilea motiv este ca va ajuta sa obtineti involuntar o vopsire ne-uniforma, exact ca cerul noaptea.:)

– dupa ce s-a uscat bine vopseaua, puteti incepe montarea instalatiei, pe dosul placii.

– intoarcem pe urma placa (sac! :)) si incepem sa lipim stelutele si cometele fosforescente. De obicei, stelutele astea se vand cu un fel de plastilina cu care sa le lipesti, eu ratacisem insa punguta asta asa ca le-am prins cu banda dublu adeziva (si mai intai am mascat gaurile pentru care nu imi ajunsesera luminitele).

– la final, am gasit loc si pentru o luna

De ce sa tineti cont la proiectul asta:

 • dincolo de gauri=< decat numarul de beculete ale instalatiei, verificati sa fie instalatia functionala
 • vospiti numai afara sau intr-o camera bine aerisita
 • evitati sa puneti luminite in partea de jos a “cerului”- copilul o sa fie tentat sa le atinga
 • cand puneti “cerul” pe perete – fixati-l bine si verificati distanta pana la care poate ajunge copilul cu manuta ca sa o luati ca reper pentru “safety zone”.  Daca tineti cont de asta – nu trebuie sa va faceti griji (2 ani de zile cat a stat primul proiect la capul patului nu am avut nici un incident, desi ar fi fost timpul sa il mai ridic la un moment dat). Desi mi s-a sugerat – eu nu as avea totusi curajul sa fixez “cerul” asta pe tavan.
 • beculetele au stat aprinse si 12 ore in sir si nu s-au inregistrat incidente :). Luna o stingem e obicei peste noapte, nu pentru ca nu ar fi in siguranta sa ramana aprinsa, ci pentru ca e prea multa lumina.

Costuri: 5 euro placa si  12 euro spray-ul (albastru inchis, mat, l-am ales p-asta ca se usca mult mai repede decat unul similar, cativa euro mai ieftin, dar cu 4 ore timp de uscare). Instalatia de pom, luna si stelutele fosforescente le aveam prin casa. :)

Noapte buna, copii! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *