Piata de vechituri

Am auzit de ea prima oara in cartile copilariei si mi-o imaginam ca pe un loc miraculos, in care gasesti la pret de nimic lucruri care sa iti faca zilele mai frumoase.
Cand eram eu copil – nu (mai) existau piete de vechituri in care sa imi las toti banii din pusculita – nu era voie. Cand am mai crescut si au inceput sa apara piete peste tot, ca ciupercile dupa ploaie – tot nu am dat peste piata de vechituri: dadeam insa peste targuri “la rusi”, chinezisme si turcisme – noi-noute toate. Sclipicioase de noi chiar!
Am ajuns pe urma prin alte parti, am gasit si piete de vechituri – unele m-au incantat, altele mi-au amintit de “la rusii” din Constanta, dar acum stiam ca nu au disparut.
Le-am cautat si in Bucuresti – dar cred ca nu le-am cautat destul. E drept – nici nu prea aveam informatii precise: trebuia sa ma bazez ca undeva in Pantelimon, nu se stie exact pe unde, ar fi joia (sau poate duminica) o piata de-asta. Nu am avut nici timp nici nervi sa o descopar.
Acum insa, o data la 2 saptamani, stiu sigur unde gasesc piata de vechituri care si-a recastigat in ochii mei aura de poveste. Nu doar pentru ca am dat de ea, ci pentru ca intre timp cunosc oameni care au lucruri frumoase luate chiar de acolo. Vechi, cu patina, altfel decat gasesti prin magazine.
Imi e ciuda numai ca acum nu prea mai am eu rabdare sa ma opresc la tarabe, sa caut din ochi vreun abajur de lampa sau chiar vreo lampa daca se poate, sa imi adun nervii si atentia ca din toata nebunia de marfa si de oameni sa gasesc …nici eu nu stiu prea bine ce, dar sa vreau sa il iau acasa.
Intamplarea face insa ca acum vreo 2 saptamani sa ajung fara sa vreau fix in mijlocul unei asa piete. Si pentru ca era cald si soare afara si nu mai erau asa multe tarabe, am avut si nervi si rabdare si nu a fost degeaba: nu am plecat cu mana goala,   si as fi luat eu mai multe daca as fi stiut peste ce dau.
Pozele sunt cam chinuite, na, facute cu telefonul. Sper totusi ca imaginatia sa contureze mai frumos decat pozele mele atmosfera aia faina, de lucruri trecute cu grija prin generatii, cu povesti si de poveste.

Si cu astea m-am intors eu acasa.

Daca stie totusi cineva despre vreo piata de vechituri prin Bucuresti – sa lase semn si aici. Multumesc de pe acum!

 

Update: pozele au fost facute in Frankfurt am Main. In Bucuresti piata de vechituri se tine cica pe langa Valea Cascadelor, de 3 ori pe saptamana (vezi comentariu). O sa o vizitez si eu cu prima ocazie. :)

Pentru vechituri mai … cu staif eu imi aduc aminte de targurile din curtea Muzeului Taranului, cele din curtea Palatului Sutu iar specialistii de la Metropotam mi-au adus aminte si de targul care se tine cand e vremea mai blanda pe Bulevardul Kiseleff .

Comments

 1. Reply

  • By decobrico

   Reply

 2. By lucian gheorghescu

  Reply

  • By sadiku

   Reply

 3. By decobrico

  Reply

 4. By Viorel Tataru

  Reply

 5. By oana

  Reply

  • Reply

 6. By Mona

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *